Αρμένικη βίζιτα: Ο Σέρκος και 4 αστέρια

Ο Σέρκος και 4 αστέρια

Ο Σέρκος και 4 αστέρια

Στον “Σέρκο και τα τέσσερα αστέρια” πήγαμε λόγω βάφτισης. Πιάσαμε σχεδόν όλο το μαγαζί με εξαίρεση ένα τραπέζι στο οποίο μας φάνηκε ότι καθόταν η Ελένη Δήμου.

Το κατάστημα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη εικόνα να δείξει. Κλασική οικογενειακή ταβέρνα που βρίσκεται στην πλατεία Ξενοφώντος στη Γλυφάδα εδώ και 11 χρόνια.

Όσο για το όνομα του μαγαζιού, το οποίο μου έκανε εντύπωση, είναι το μικρό όνομα του Αρμένη ιδιοκτήτη. Αστέρια ονομάζει ο ίδιος τα μέλη της οικογένειάς του.

Τις εντυπώσεις κερδίζει από την αρχή η αράβικη πίτα που φέρνουν στο τραπέζι φρεσκοψημένη στον ξυλόφουρνο. Η πίτα είναι τεραστίων διαστάσεων και έρχεται φουσκωμένη με (ζεστό) αέρα, όπως βγαίνει από το φούρνο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είσοδος για ψωμί.

Εκεί άρχισα να σκέφτομαι ότι τελικά τα φαινόμενα μπορεί να απατούν και ίσως να μη λέει πολλά το θέαμα της ταβέρνας, αλλά να λέει το φαγητό. Για όσους δεν το κατάλαβαν: Λατρεύω τον ξυλόφουρνό!

Τα πιάτα που έρχονταν σιγά-σιγά στην αρχή δε μου έκαναν καμία εντύπωση εμφανισιακά. Μια σαλάτα με πληγούρι, μια χωριάτικη, μια μελιτζανοσαλάτα, ένα τζατζίκι, μια τυροκαυτερή και ένα κασέρι σαγανάκι. Αυτό που μου άρεσε όμως ιδιαίτερα είναι πως όλα αυτά συνδυάζονταν άριστα με την αράβικη πίτα αφού οι γεύσεις αυτές τραβάνε το ψωμί. Εκεί λοιπόν φαίνεται και η σοφία του αράβικου ψωμιού. Μπορείς να φας πάρα πολύ χωρίς να φουσκώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς να ευχαριστηθείς και τα κυρίως.

Ακολούθησε ένα πιάτο με παστουρμά. Καθώς δεν είμαι γευσιγνώστης, είχα μείνει στο ότι ο παστουρμάς φτιάχνεται από καμήλα. Όμως, καθώς το έχω απορία και πάντα μου αρέσει να συζητάω με τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων που επισκέπτομαι, ο Σέρκος με πληροφόρησε ότι ελάχιστοι πλέον χρησιμοποιούν κρέας καμήλας για παστουρμά παρόλο που αυτή είναι η παραδοσιακή συνταγή. Πλέον ο παστουρμάς στην Ελλάδα φτιάχνεται από βοδινό κρέας.

Αποφάσισα λοιπόν να του δώσω μια ευκαιρία. Όχι ότι θα είχα πρόβλημα να φάω καμήλα, απλά θυμάμαι να έχω μυρίσει παστουρμά στην Τουρκία να έχασα την αίσθηση της όσφρησης μέχρι το τέλος του ταξιδιού μου.

Έκοψα ένα κομμάτι, δάγκωσα τη μπουκιά και ήταν υπέροχη. Δεν περίμενα ότι ο παστουρμάς θα ήταν τόσο νόστιμος. Κομμένος σε λεπτές φέτες, ο παστουρμάς δε διαφέρει πολύ από ένα πιπεράτο κομμάτι από ιταλικό προσούτο. Και απ’ ότι κατάλαβα μάλιστα μετά, δε μύριζε η αναπνοή μου όπως θα περίμενα (ή είχα πολύ δυνατές τσίχλες).

Την ανατολική εμπειρία ολοκλήρωσε μια ποικιλία κρεάτων που πήραμε αντί για κυρίως.

Το κεμπάπ είναι το βασικότερο κρέας, το οποίο ο Σέρκος μας είπε ότι το φτιάχνουν σε δύο εκδόσεις: μία χωρίς μυρωδικά και μία με. Δεν περίμενα ότι η πρώτη έκδοση θα ήταν τόσο γευστική μόνο με σωστή ανάμιξη κρεάτα, λίγο μαρινάρισμα και καλό ψήσιμο. Και δεν περίμενα ότι η παρέα μου θα έβρισκε τόσο πιπεράτη τη δεύτερη έκδοση, η οποία εμένα μου φάνηκε τουλάχιστον παιδική. Φαίνεται είμαι πιο εξοικειωμένος με τις ανατολίτικες γευστικές προτιμήσεις.

Στην ποικιλία κρεάτων υπήρχαν και κομμάτια από καλομαριναρισμένο στήθος κοτόπουλου, το οποίο ήταν παν-νόστιμο. Καμία σχέση με την έλλειψη γεύσης και το στεγνό κρέας για το οποίο είναι γνωστό το στήθος του κοτόπουλου.  Τέλος, ο Σέρκος φαίνεται να γούσταρε πολύ τα κομματάκια κρέατος που έχει μπλέξει με κασέρι, αν εγώ προτίμησα να παραμείνω στο κοτόπουλο και τα κεμπάπ.

Για τις τιμές δε μπορώ να σχολιάσω καθώς ήμασταν καλεσμένοι και δεν πληρώσαμε, αλλά εκτίμηση μου είναι πως είναι φιλικές. Συνολική εντύπωση πολύ θετική και σίγουρα θα ήθελα να ξαναπάω για να δοκιμάσω και τα άλλα του αρμένικα πιάτα.

View Εστιατόρια (www.starters.github.backtobuzz.com) in a larger map

This entry was posted in Ανατολίτικο and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Αρμένικη βίζιτα: Ο Σέρκος και 4 αστέρια

  1. Genie says:

    I read a lot of interesting posts here. Probably you spend a lot of time writing, i know how to
    save you a lot of work, there is an online tool that creates readable, SEO friendly posts in seconds, just search in google
    – laranitas free content source

  2. TEREZA says:

    xalia, xalia, xalia!!!!!!!!!!
    eimai armenisa, kai pigame me ta petherika moy( elines kritikoi) na fame armeniko xirino soyvlaki, poy legete khorovats. H proti sfaliara poy moy irthe, eitan poy i kopela eipe, oti xirino den exoyme, dioti oi armenoi den trone xirino. An einai dinaton??? Tis leo kopela moy poios armenios den troei xirino?? moy lei kanenas, kai den xrisimopioyn xirino kreas pote!!! EEEEEEEEEE, DEN EINAI NA TRELATHEIS???? Alla kai h pethera moy tis leei, giati kopela moy, eisaste toyrkoi???????? proton ayto!!
    meta, ego ithela na paro to menu, na dialekso ego, vasi oti yparxei, kai to pio simantiko, vasi times poy tha mporoysa. EEEEEEE, oxi, mas ferane na dialeksoyme orektika apo to disko poy kratage sto xeri, xoris na ksero ti periexei mesa, kai ti tha pliroso.
    meta fernoyn to kyrios piato( 1 mix grill gia 2 atoma, 1 patates, 1 kotopoylo), 1 xoriatikh, 1 tzatziki, 2 mpires fix = 70 euro!!!!!
    to trelo eitan, poy otan eidame thn apodiksi, elege lavash 7 euro. to lavash einai to psomi, san tin pita araviki, poy sthn oysia den pareggila. Alla, re mpagatsa, 7 euro i pita????????
    to fovero eitan, oti to nero gia na poioyme mas ferane, afoy eixame faei kai ta kreatika, kai me poly parakalia.
    H xoriatikh den trogotan, vromage to sapismeno kremidi, kai xoris elies, parakalo!!!!
    Oi merides para ma para poly mikres.
    emeis kanena glyko den eidame.
    Apla tha sas po to eksis, ego os ARMENISA, prosvlithika para poly, otan akoysa ta psemata gia tin armeniki koyzina. Opoios den exei faei apo pragmatika ARMENIKH KOYZINA aloy, sto “Ο Σέρκος και 4 αστέρια” den mporei na katalavei oti h koyzina toys den exei skesh me thn armenikh. Kati klefta eixane, alla oxi oloklhromena, tha elega oti pio poly tha eitan toyrkikh koyzina, para ARMENIKH!!!!
    GIA ARMENIKH KOYZINA MPORITE NA FATE STO SAVVA STHN OMONIA, KAI AN THELETE PIO KYRILE MAGAZI, STO PRESTIGE STHN KALITHEA!!!!!!!!!! SAS TA PROTINO ME TA KLHSTA MATIA!!!!!!!!!
    TO SHMERINO STO Ο Σέρκος και 4 αστέρια, DEN THA KSEXASO POTE!!!!!!!!!! APARADEXTOI!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. TEREZA says:

    xalia, xalia, xalia!!!!!!!!!!
    eimai armenisa, kai pidame me ta petherika moy( elines kritikoi) na fame armeniko xirino soyvlaki, poy legete khorovats. H proti sfaliara poy moy irthe, eitan poy i kopela eipe, oti xirino den esxoyme, dioti oi armenoi den trone xirino. An einai dinaton??? Tis leo kopela moy poios armenios den troei xirino?? moy lei kanenas, kai den xrisimopioyn xisirno kreas pote!!! EEEEEEEEEE, DEN EINAI NA TRELATHEIS???? Alla kai h pethera moy tis leei, giati kopela moy, eisaste toyrkoi???????? proton ayto!!
    meta, ego ithela na paro to menu, na dialekso ego, vasi oti yparxei, kai to pio simantiko, vasi times poy tha mporoysa. EEEEEEE, oxi, mas ferane na dialeksoyme orektika apo to disko poy kratage sto xeri, xoris na ksero ti periexei mesa, kai ti tha pliroso.
    meta fernoyn to kyrios piato( 1 mix grill gia 2 atoma, 1 patates, 1 kotopoylo), 1 xoriatikh, 1 tzatziki, 2 mpires fix = 70 euro!!!!!
    to trelo eitan, poy otan eidame thn apodiksi, elege lavash 7 euro. to lavash einai to psomi, san tin pita araviki, poy sthn oysia den pareggila. Alla, re mpagatsa, 7 euro i pita????????
    to fovero eitan, oti to nero gia na poioyme mas ferane, afoy eixame faei kai ta kreatika, kai poly parakalia.
    H xoriatikh den trogotan, vromage to sapismeno kremidi, kai xoris elies, parakalo!!!!
    emeis kanena glyko den eidame.
    Apla tha sas po to eksis, ego os ARMENISA, prosvlithika para poly, otan akoysa ta psemata gia tin armeniki koyzina. Opoios den exei faei apo pragmatika ARMENIKH KOYZINA aloy, sto “Ο Σέρκος και 4 αστέρια” den mporei na katalavei oti h koyzina toys den exei skesh me thn armenikh. Kati klefta eixane, alla oxi oloklhromena, tha elega oti pio poly tha eitan toyrkikh koyzina, para ARMENIKH!!!!
    GIA ARMENIKH KOYZINA MPORITE NA FATE STO SAVVA STHN OMONIA, KAI AN THELETE PIO KYRILE MAGAZI, STO PRESTIGE STHN KALITHEA!!!!!!!!!! SAS TA PROTINO ME TA KLHSTA MATIA!!!!!!!!!
    TO SHMERINO STO Ο Σέρκος και 4 αστέρια, DEN THA KSEXASO POTE!!!!!!!!!! APARADEXTOI!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Pingback: Τσιφλίκ Μπαχτσέ στο Γκάζι | Starters | Προτάσεις για Εστιατόρια, Restaurants, Ταβέρνες

  5. Constantina says:

    Παστουρμά δεν έφαγα, μου άρεσε πολύ η αράβικη πίτα και το γλύκό!

  6. George says:

    Μόνο ο ιδρώτας ελπίζω ;-)

  7. norad73 says:

    Με τον παστουρμά δεν μυρίζει η αναπνοή, αλλά ο ιδρώτας τις επόμενες 1-2 μέρες :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *