Brasserie Sud στη Μαρίνα Φλοίσβου

Brasserie Sud (μια φθινοπωρινή μέρα)

Brasserie Sud (μια φθινοπωρινή μέρα)

Κλασικό σκηνικό τον τελευταίο χρόνο. Έρχονται κάποιοι ξένοι συνεργάτες για να συζητήσουμε για δουλειά, τα βρίσκουμε, πέφτουν οι σχετικές υπογραφές και τους πάμε για φαγητό ως καλοί οικοδεσπότες για δείξουμε και λίγο τι εστί greek hospitality.

Συνήθως την έξοδο την κάνουμε βράδυ, αλλά πολλές φορές λόγω περιορισμένου ωραρίου, τη βγάζουμε καθαρή με ένα καλό μεσημεριανό γεύμα. Και πάντα, σχεδόν αυτόματα, προτιμούμε τη Brasserie Sud.

Η Brasserie Sud ανήκει στον όμιλο Πεντελικόν και στεγάζεται στο συγκρότημα Pier One στη Μαρίνα Φλοίσβου, μαζί με τα TGI Friday’s. Ο όμιλος Πεντελικόν είναι γνωστός για τις ποιοτικές παροχές του σε ότι κάνει, αλλά εγώ τον γνώρισα μέσα από τη Brasserie.

Αυτό που δεν ήξερα είναι ότι στον όμιλο ανήκει και η πολύ επιτυχημένη αλυσίδα φούρνων Eric Kayser, η οποία δανείζεται το όνομά της και την τεχνογνωσία της από την αντίστοιχη γαλλική αλυσίδα. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην κάθε μας επίσκεψη στη Brasserie Sud γιατί τα ψωμάκια που έρχονται σαν κουβέρ είναι από το φούρνο Eric Kayser που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το εστιατόριο.

Το καλάθι περιέχει 4 ή 5 διαφορετικά είδη από ψωμάκια, από σκέτο αλλά νόστιμο χωριάτικο μέχρι ελαιόψωμο και ψωμί με καρύδι, και συνοδεύεται από ένα μικρό πιατάκι από φάβα. Αν και ποτέ δεν αγοράζω ψωμί για το σπίτι από οπουδήποτε αλλού, για μεγάλο χρονικό διάστημα ερχόμουν στη Μαρίνα για να προμηθευτώ ψωμί για το σπίτι από τον εν λόγω φούρνο.

Επειδή βιαζόμασταν, ο εξυπηρετικότατος μαιτρ (που μου θυμίζει κάποιον ηθοποιό), μας πρότεινε να αποφύγουμε τα κρέατα καθώς θέλουν 18 λεπτά για να ψηθούν καλά. Αυτή η εξειδίκευση και ο επικοινωνιακός χαρακτήρας του προσωπικού είναι χαρακτηριστικά που με ωθούν στο να επιβεβαιώνω συνεχώς ότι έκανα τη σωστή επιλογή εστιατορίου.

Βοήθησε βέβαια και το γεγονός ότι ο μαιτρ ήξερε τα ονόματα για όλα του τα πιάτα (και τα ψάρια) στα αγγλικά, ώστε να έχει κάτι να προτείνει στους Πορτογάλους φιλοξενόμενούς μας. Καθότι λάτρης της αγγλικής γλώσσας, με κερδίζει όταν κάποιος όχι μόνο γνωρίζει καλά αγγλικά αλλά και τα χρησιμοποιεί και το θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό να επικοινωνεί στα αγγλικά.

Όχι τίποτα άλλο, αλλά δεν τό’χα καθόλου όταν με ρωτήσαν οι φιλοξενούμενοι από τι φτιάχνεται η φάβα. Για όσους λοιπόν ενδιαφέρονται, τα ρεβύθια στα αγγλικά λέγονται chick peas. ;-)

Οι επιλογές μας ήταν απλές:

Μια σαλάτα με ντομάτα, ξυνομυζήθρα και κάπαρη, ένα ριζότο λαχανικών για μένα και οι άλλοι πήρανε φιλέτο σολωμού, φιλέτο σφυρίδας και ριζότο με θαλασσινά.

Η σαλάτα ήρθε αμέσως μετά το μπουκάλι Σαμαρόπετρας που είχαμε παραγγείλει και έδωσε ρέστα. Έδωσε το σωστό τόνο στο γεύμα για τη συνέχεια. Επειδή ήταν και το πρώτο πιάτο που ήρθε, μου θύμισε για μία ακόμα φορά ότι πάντα τα υλικά που έχω δει να χρησιμοποιούν εδώ ήταν αξεπέραστης ποιότητας.

Το ριζότο μου ήταν ακριβώς όπως το προτιμώ, πολύ ζεστό και ίσα-ίσα που πρόλαβε να δημιουργήσει μια λεπτή κρούστα από πάνω λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας. Δεν κατέγραψα τι λαχανικά είχε μέσα αλλά μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά, υπήρχε ποικιλία και ήταν λεπτοκομμένα σε κυβάκια. Ο σεφ έδειξε ότι ασχολήθηκε με τη δημιουργία του πιάτου και δεν πήγε για το συνηθισμένο ριζότο με μανιτάρια το οποίο σίγουρα θα είχα επιλέξει αν υπήρχε σαν πιάτο αλλά δε θα το χαιρόμουν εξίσου, παρόλο που είμαι big mushroom fan.

Τα σχόλια που απέσπασαν τα άλλα πιάτα ήταν ενθαρρυντικά. Το ριζότο με τα θαλασσινά ήρθε σερβιρισμένο στο τηγανάκι που ψήθηκε, και ο Πορτογάλος συνεργάτης που παρήγγειλε το σολωμό είπε ότι ήταν από τους καλύτερα μαγειρεμένους που έχει φάει ποτέ, παρόλο που τρώει σολωμό 3 φορές την εβδομάδα. Όσο για τη σφυρίδα, ήταν πολύ δοκιμασμένη επιλογή και έχει επικρατήσει εδώ και καιρό. Kudos!

Για βιαστικό επιδόρπιο, παραγγείλαμε καφέ espresso, μους σοκολάτα και μιλφέιγ. Ξέχασα να ρωτήσω πώς ήταν το μους, αλλά ήρθε σε μορφή τούβλου από πραλίνα. Σίγουρα όμως το μιλφέιγ μπορώ να εγγυηθώ ότι εκτός από φρέσκο και νόστιμο ήταν και πανάλαφρο. Είχε δε και την έκπληξη από κρυμμένες φράουλες σε φέτες στο εσωτερικό…

Παρόλο που η εμπειρία ήταν ακριβή στα 147 ευρώ, το εστιατόριο το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Δεν είναι μόνο το φαγητό, είναι και η εξυπηρέτηση, είναι και θέση στη Μαρίνα (κοντά στον κόσμο αλλά σίγουρα μακριά από τη βαβούρα των cafe-bars) και σίγουρα είναι και θέα που έχουν όλα τα τραπέζια στη θάλασσα και στα κότερα.

(4.5/5)

Brasserie Sud, Μαρίνα Φλοίσβου (κτίριο 2), Π. Φάληρο , 210-98 53 183.



View Εστιατόρια (www.starters.github.backtobuzz.com) in a larger map

This entry was posted in Εστιατόρια, Καλοκαιρινά Εστιατόρια and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Brasserie Sud στη Μαρίνα Φλοίσβου

  1. Undeniably imagine that that you said. Your favorite justification seemed to be at the internet the simplest thing to remember of. I say to you, I certainly get irked even as other folks think about issues that they plainly don’t recognise about. You controlled to hit the nail upon the top and outlined out the whole thing with no need side-effects , other people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  2. Chick peas = ρεβίθια

    Όμως η φάβα δε φτιάχνεται από ρεβίθια αλλά από… φάβα.

    Φάβα = Split pea

    http://en.wikipedia.org/wiki/Split_pea

  3. George says:

    Ο αρακάς δεν είναι green peas?

  4. fevis says:

    Εγώ πάλι γιατί νομιζω πως chick peas λέγεται ο αρακάς?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *